Sint-Michielswarande

  Op het perceel van de Sint-Michielswarande, ongeveer 4 hectare groot in de gemeente Etterbeek tussen de metrostations Merode en Thieffry, staat momenteel een imposant kantoorgebouw dat wordt gebruikt door ING. Een kwart van het perceel wordt ingenomen door een privépark dat door ING wordt geëxploiteerd en onderhouden maar toegankelijk is voor het publiek.

  Een voormalig rangeerterrein

  Vroeger was het hele eiland bezet door een rangeerterrein. Dit station zorgde de facto voor een echte breuk in de wijk, waarbij de gemeente werd verdeeld tussen het chique hoger gelegen gedeelte Montgomery en het Sint-Michielscollege, en het populairdere lager gelegen gedeelte aan de kant van het Sint-Pietersplein en de Place du Roi Vainqueur.
  Sint-Michielswarande
  Sint-Michielswarande
  Ancien siège de la BBL. Cours Saint-Michel 40-60 (photo 2020)

  De verstedelijking van een spoorwegperceel

  In het begin van de jaren 60, toen de behoeften veranderden en de NMBS de waarde van haar activa wilde verhogen, werd het hele eiland heringericht om er vooral de zetel van de Bank Brussel Lambert (nu ING), in onder te brengen. Toestemming werd gegeven voor de bouw van het huidige gebouw, eveneens voor de hoge kantoorgebouwen boven de occasionele overdekte spoorlijn, alsook voor verschillende woongebouwen aan de Thieffry-zijde en voor winkels.

  Dit complex, hoewel het de verstedelijking van een spoorwegperceel in het hart van de stad mogelijk maakte, kon de historische breuk tussen het hoger en het lager gelegen gedeelte, echter niet herstellen.

  Naar een herverbindende, levendige en open leefomgeving

  Vandaag is de site aan het einde van een cyclus: ING heeft besloten het gebouw te verkopen en zal tegen 2023 het pand ontruimd hebben.

  Ons plan van aanpak wil een antwoord geven op de vragen die de gemeente bezighoudt. We willen daarbij niet de geschiedenis herschrijven of het verleden opruimen, maar wel inspiratie opdoen en de huidige site herdenken om deze op die manier om te vormen tot een moderne, levendige plek om te wonen, open voor openbare ruimtes en de omliggende wijken. Een groene buurt, met een duurzaam karakter en met respect voor de mensen die er wonen, werken en zich ontspannen.
  Sint-Michielswarande
  Sint-Michielswarande
  Verbouwing van een gebouw van de jaren '60 tot een echt bewoond park.